Makkelijkere hypotheekopties voor 57+
Bent u binnen 10 jaar van uw AOW-leeftijd? Overweegt u te verhuizen of wilt u gebruikmaken van de overwaarde op uw woning? Nu heeft u nog meer mogelijkheden voor een hypotheek, met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierdoor komt uw droomhuis mogelijk dichterbij dan u denkt. Ontdek meer en plan een vrijblijvende afspraak in om uw opties te bespreken.

Huidige maandelijkse uitgaven inbegrepen

Eerder was het verkrijgen van een nieuwe hypotheek uitdagend als u ouder was dan 57, zelfs als u overwoog naar een betaalbaardere woning te verhuizen. Vanaf 10 jaar voor uw pensioen houden we rekening met het inkomen dat u zult ontvangen na uw pensionering bij het berekenen van uw maximale hypotheek. Omdat het pensioeninkomen vaak lager is dan uw inkomsten vóór uw pensioen, beperkte dit voorheen het bedrag van de hypotheek dat u kon verkrijgen. Nu houden we echter rekening met zowel dit verlaagde inkomen als de daadwerkelijke maandelijkse uitgaven die u zult hebben. Hierdoor is een hogere, maar nog steeds verantwoorde hypotheek mogelijk op basis van hetzelfde pensioeninkomen.

Hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

U kunt een hypotheek afsluiten mét NHG als u naar een goedkopere woning verhuist. Als u een hypotheek zonder NHG afsluit, kunt u in veel gevallen ook verhuizen naar een duurdere woning en heeft u nog meer mogelijkheden. Een adviseur kan samen met u bekijken of u hiervoor in aanmerking komt en of het interessant voor u is.

Rekenvoorbeeld

Een echtpaar (65 en 58 jaar) met een gezamenlijk inkomen van €30.000 wil een deel van hun overwaarde opnemen om aanpassingen aan de woning te doen. Zij streven naar een aflossingsvrije lening en een rentevaste periode van 20 jaar tegen 3%. Volgens de oude regels en een rentepercentage van 3% konden ze een hypotheek van €124.500 krijgen. Dankzij de nieuwe regels en een rente van 3% kunnen ze nu een hypotheek van €215.000 verkrijgen.

Overwaarde Hypotheek vanaf 62 jaar

De Overwaarde Hypotheek is beschikbaar voor iedereen vanaf 62 jaar die een eigen woning met aanzienlijke overwaarde heeft. Dit is een omgekeerde hypotheekvorm waarbij de opgebouwde overwaarde (gedeeltelijk) kan worden opgenomen voor diverse doeleinden.

Deze hypotheek biedt huiseigenaren de kans om levenslang in hun woning te blijven wonen, kapitaal te onttrekken aan de woning en zo de overwaarde te benutten. Zonder de noodzaak tot verkoop van de woning en zonder dat de maandelijkse lasten toenemen.

  • Een of beide aanvragers zijn minimaal 62 jaar oud. De maximale leeftijd van de jongste aanvrager is 95 jaar.
  • Alleen af te sluiten met hypotheekadvies.
  • Keuze tussen eenmalige of maandelijkse opname.
  • Het opnamebedrag is vrij besteedbaar, tot maximaal €250.000.
  • De maximale hypotheek naast de Overwaarde Hypotheek bedraagt €500.000.
  • Het minimaal vrij besteedbare consumptieve opnamebedrag uit de Overwaarde Hypotheek, naast een eventuele lopende hypotheek, is €30.000.
  • De rente voor deze hypotheek wordt maandelijks bij de hypotheekschuld opgeteld. Hierdoor stijgt de hypotheekschuld. Deze wordt afgelost bij overlijden van de langstlevende schuldenaar of bij verkoop van de woning.