Soms is het fijn om vrijheid te hebben. Door rentemiddeling kun je bijvoorbeeld profiteren van een dalende hypotheekrente. Met een ‘Tussentijdse rentemiddeling‘ profiteer je zonder boete mee van een lagere hypotheekrente.

Wat is Rentemiddeling?

Je kunt tussentijds de rentevaste periode vernieuwen door gebruik te maken van Rentemiddeling. In dat geval kijken we naar de hoogte van de huidige rente en de rente van de nieuw gekozen rentevaste periode. Van deze twee percentages wordt een gewogen gemiddelde genomen. Er zal ook rekening gehouden worden met de (restant)looptijd van je huidige en de looptijd van je nieuwe rentevaste periode. Je kunt de nieuwe rente voor langere tijd vastzetten. Je betaalt advies en administratiekosten.

Rente bedenktijd

Veel geldverstrekkers bieden rentevaste periodes aan met een zogenoemde rentebedenktijd. In de laatste twee jaar van jouw rentevaste periode kun je al een nieuwe renteperiode afspreken. Bijvoorbeeld: je kiest een renteperiode van twaalf jaar met rentebedenktijd. Doe je niets, dan betaal je twaalf jaar lang het afgesproken rentepercentage. Maar in het elfde en twaalfde jaar kun je op elk moment een nieuwe renteperiode kiezen, die dan direct ingaat. In de laatste twee jaar kun je flexibel inspelen op renteontwikkelingen. Overstappen naar een andere geldverstrekker kan tijdens je rentebedenktijd niet zonder boeterente.

Hypotheek omzetten

Bij het omzetten van een hypotheek sluit je een nieuwe hypotheek af bij dezelfde geldverstrekker. Het omzetten van een hypotheek is niet hetzelfde als het oversluiten van een hypotheek, want bij het oversluiten kun je ook overstappen naar een andere geldverstrekker. Bij het omzetten van een hypotheek zijn geen notariskosten verschuldigd. Toch kunnen er soms kosten gerekend worden, zoals transactiekosten en instapkosten.

Een aantal voorbeelden van wat een hypotheek omzetten nu precies is

Nieuwe hypotheekvorm

  • Een hypotheek omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek.
  • Andere rentevaste periode: Een hypotheek omzetten naar een andere rentevaste periode. Bijvoorbeeld het termijn aanpassen van 30 jaar vast naar 20 jaar.

Einde rentevaste periode

Is het einde van de rentevaste periode van je hypotheek in zicht? Dan is dat een uitgelezen kans om je hypotheek aan te passen. En om te bekijken of je kunt besparen op je maandlasten. Drie maanden voor afloop van de rentevaste periode van je hypotheek, ontvang je een nieuw rentevoorstel van je geldverstrekker. Onderzoek samen met onze hypotheekadviseur of je een lagere rente of betere voorwaarden kunt krijgen!

Rentevaste periode bepalen

Heb je al een voorstel van je bank ontvangen voor een nieuwe rentevaste periode? Accepteer dit voorstel niet zomaar. Kom snel langs bij Sarvé Hypotheken.