Ik wil mijn huis verbouwen. Hoe kan ik dat het beste financieren en welke mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren?

  • een persoonlijke lening afsluiten
  • een onderhandse lening afsluiten
  • spaargeld opnemen
  • een tweede hypotheek nemen

Een verbouwing financieren met een hypotheek?

Hou dan rekening met de regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet je voldoen aan de huidige inkomensnormen en moet de totale hypotheek passen binnen 100% van de marktwaarde van jouw woning (na de verbouwing). Als je energiebesparende voorzieningen financiert mag je onder voorwaarden tot 106% van de waarde van de woning lenen. In een taxatierapport wordt de marktwaarde voor en na de verbouwing vastgelegd. De taxateur heeft hiervoor inzicht nodig in de verbouwplannen. De geldverstrekker verwacht dat je de verbouwing conform deze plannen uitvoert.

Tweede hypotheek

Als je een tweede hypotheek afsluit, is de rente alleen aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de verbouwing van jouw eigen woning. Daarnaast heb je uitsluitend de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek en moet de lening in 30 jaar worden afgelost. Een tweede hypotheek wordt vaak bij dezelfde geldverstrekker afgesloten. Wil je de tweede hypotheek ergens anders afsluiten, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal ook dat je de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de kosten. Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar jouw inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde voor en na de verbouwing.

Voor een tweede hypotheek betaalt je:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Eventueel kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie.
  • Een indicatie van jouw maximale hypotheek kun je eenvoudig berekenen.

Subsidie

Als jouw huis dankzij de verbouwing energiezuiniger wordt, kom je in aanmerking voor subsidie of een lening met aantrekkelijke voorwaarden.

Fiscale gevolgen van uw verbouwing

Door een verbouwing kan de marktwaarde van jouw woning stijgen, vooral als jouw woning door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing kan ook leiden tot een hogere WOZ-waarde.

Een verbouwing terugverdienen

Een verbouwing doe je meestal om jouw woonplezier te verhogen. Maar let op: niet alle aanpassingen leiden altijd meteen tot waardevermeerdering van jouw woning. Wat is slim om te doen en wat niet? Neem contact met ons en we zullen je een gedegen advies geven hierover.

Tip: verbouwing energie besparende voorzieningen zorgt ervoor dat je minder energiekosten hoef te maken.