Ben je geïnteresseerd in een nieuwbouwhuis? Of overweeg je om zelf een huis te bouwen? Dan is het handig om te begrijpen welke stappen hierbij komen kijken. Het aankopen van een nieuwbouwwoning verloopt namelijk anders dan bij een bestaande woning. We staan klaar om met je mee te denken en om je op weg te helpen.

Belangrijkste kenmerken van nieuwbouw

  • Een nieuwbouwwoning is duurzaam, wat zorgt voor meer wooncomfort en lagere energiekosten.
  • In de eerste jaren zijn er weinig tot geen onderhoudskosten.
  • Meestal zijn er verschillende opties voor de indeling van de woning via meer- en minderwerk.
  • Je betaalt geen overdrachtsbelasting.
  • Er zit vaak een lange periode tussen de aankoop en de overdracht. Als je al een huis hebt, kan dit leiden tot langere periodes met dubbele woonlasten.

Betalen in termijnen bij nieuwbouw

Bij de aankoop van een bestaande woning moet je de koopsom in één keer betalen bij de notaris tijdens de overdracht. Bij nieuwbouw werkt dit anders: hier betaal je in termijnen. Telkens wanneer de aannemer een bouwfase afrondt, ontvang je een rekening. Deze rekening betaal je vanuit een bouwdepot. Als je de woning koopt wanneer de bouw al verder gevorderd is, betaal je een groter bedrag in één keer en minder termijnen.

Bouwrente

Direct bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijg je te maken met bouwrente. Dit is de rente die je aan de aannemer betaalt. De aannemer maakt namelijk al kosten voor de woning voordat hij hier geld voor ontvangt. Denk aan de aankoop van de grond, bouwmaterialen en de eerste werkzaamheden. Hiervoor schiet hij geld voor en daarvoor rekent hij rente. Er zijn twee soorten bouwrente:

  • Bouwrente over de periode vóór de aankoop
  • Bouwrente over de periode na de aankoop, maar vóór het afsluiten van de hypotheek

Vind je bouwrente en gerelateerde zaken ingewikkeld? Neem gerust contact op met onze hypotheekadviseurs. We helpen je graag verder!

Bouwrente over de periode vóór de aankoop

Deze bouwrente wordt ook wel ‘financieringsvergoeding’ genoemd. Het rentebedrag wordt vaak opgenomen in de koop-aanneemsom van de woning. Hierdoor is het geen rente die je van de belasting kunt aftrekken. Als onderdeel van de koopsom kan het echter wel worden meegefinancierd in je hypotheek. De rente over dit deel van de hypotheek is binnen de fiscale regels aftrekbaar.

Bouwrente over de periode tussen aankoop en afsluiten hypotheek

Je hebt de koop-aanneemovereenkomst al getekend, maar je kunt de aannemer nog niet betalen omdat de hypotheek nog niet rond is. In deze periode maakt de aannemer nog steeds kosten en berekent daarom bouwrente. Dit wordt ook wel ‘uitstelrente’ genoemd. Deze rente is aftrekbaar van de belasting. Als je het bedrag moet meefinancieren in je hypotheek, is de rente hierover echter niet aftrekbaar. Het is daarom verstandiger om deze rente vanuit eigen middelen te betalen.

Bouwdepot bij nieuwbouw

Hoewel je de nieuwbouwwoning in termijnen betaalt, regel je de financiering in één keer. De hypotheek die je hiervoor afsluit, wordt op een speciale rekening geplaatst: het bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaal je de rekeningen die je van de aannemer ontvangt en eventuele andere kosten voor de woning.

Renteverlies tijdens de bouw

Vanaf het begin betaal je rente over het totale geleende bedrag. Over het geld dat nog niet is uitgegeven, ontvang je juist rente. Naarmate de bouw vordert en er meer geld wordt gebruikt, stijgen je maandelijkse lasten. Het verschil tussen de betaalde en ontvangen rente noemen we ‘renteverlies tijdens de bouw’. Dit is anders dan de eerder genoemde bouwrente.

Dubbele woonlasten

Gedurende de bouw van je nieuwbouwhuis heb je dubbele woonlasten. Je kunt namelijk nog niet in de nieuwe woning wonen en de huur of hypotheek van je huidige woning loopt gewoon door. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden in je financieringsplan. Het renteverlies tijdens de bouw kun je meefinancieren, maar voor dat deel van de hypotheek geldt geen hypotheekrenteaftrek. Als je de dubbele maandlasten vanuit eigen middelen kunt betalen, is dat de beste optie.

Overbruggingshypotheek

Wellicht wil je een deel van de kosten van je nieuwbouwwoning financieren met de overwaarde van je huidige woning. Hiervoor kun je een overbruggingshypotheek afsluiten: je leent dan bij de bank een voorschot op de overwaarde van je huis.

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige nieuwbouwwoning? Dan resulteert dat niet alleen in lagere energiekosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Daarom bieden wij een aantrekkelijke korting op je hypotheekrente (bij een aantal geldverstrekkers).

TIP: Bij de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning kun je som