Meer koopwoningen verduurzamen
Meer snelheid in de verduurzaming van koopwoningen is noodzakelijk. De afspraken in het Klimaatakkoord vragen hierom, maar helpt woningeigenaren ook aan lagere energielasten en betere verkoopbaarheid van de woning in de toekomst.

Bij het afsluiten van een hypotheek met of zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. Handig, want daarmee kun je flink besparen op je maandelijkse energierekening.

In veel gevallen mag je hiervoor extra geld lenen, bij het kopen van een huis, het verhogen of oversluiten van je hypotheek. En bovendien hoef je niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt. Vraag je adviseur Sarvé Hypotheken daarom naar de mogelijkheden. In elke situatie biedt Sarvé Hypotheken een passende oplossing.

Voordelen van energiebesparende maatregelen

Als je bij het afsluiten van je hypotheek energiebesparende maatregelen meefinanciert, kun je de kosten van de maatregelen over een langere tijd spreiden. Je hoeft nog niet te weten welke maatregelen je wilt, maar alleen hoeveel je wilt lenen voor de energiebesparende maatregelen. Je krijgt daardoor extra financieringskosten, maar je profiteert van de verschillende voordelen die een energiezuinig huis biedt. Hieronder zetten we de voordelen op een rij.

Direct lagere energiekosten, nu en in de toekomst

Als je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een huis, of je hypotheek gaat verhogen of oversluiten, kun je direct een budget voor energiebesparende maatregelen meefinancieren. Bij een woning met een slecht energielabel (D, E, F of G) ga je hier flink van profiteren, omdat je zorgt dat je maandelijkse energielasten lager worden.

Meer wooncomfort

Goede isolatie geeft een prettig comfortabel huis met een gezond leefklimaat. Een woning die niet of nauwelijks geïsoleerd is zorgt dat de kou sneller in de woning kan komen, en de warmte makkelijker verdwijnt via de muren, deuren en raamkozijnen. Daarom voelt een huis met een slecht energielabel tochtig en is niet echt comfortabel.

Milieuvriendelijk

Een energiezuinige woning verbruikt minder energie en is daarom beter voor het milieu. Door minder energie te verbruiken verminder je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een schonere wereld en het tegengaan van klimaatverandering.

  • Gunstig voor woningwaarde en verkoopbaarheid woning
    Door je huis te verduurzamen, krijg je een beter energielabel. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een energielabel A, B of C voor een hogere prijs worden verkocht dan woningen met een energielabel D. Bovendien is een goed geïsoleerde woning sneller en makkelijker te verkopen en dat is een geruststellende gedachte.
  • Goede financieringsmogelijkheden en -voorwaarden
    Wat geldt voor de woningwaarde en de verkoopbaarheid van de woning, dat geldt ook voor de mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen. Hypotheekverstrekkers willen bijdragen aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert in je hypotheek kun je profiteren van gunstige financieringsvoorwaarden, zoals een lagere hypotheekrente.

Hoe energiezuinig is mijn (toekomstige) woning?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is én welke verbetermogelijkheden er zijn. De letters A+++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig een woning is vergeleken met een andere soortgelijke woning. Een woning met een A-label (groen) is zeer energiezuinig en een G-label is zeer energie-onzuinig. Welk label de woning heeft, is dus van grote invloed op je maandelijkse energierekening, je wooncomfort maar ook op de woningwaarde en verkoopbaarheid van de woning in toekomst.

Zo regel je financiering voor energiebesparende maatregelen

Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert in een hypotheek met NHG mag je tot maximaal € 429.300 lenen. Ook zonder NHG zijn wel mogelijkheden maar dan kijken of de voorwaarden van de geldverstrekker toelaat.

  • Je kunt één of meerdere maatregelen meefinancieren uit de lijst met erkende energiebesparende maatregelen.
  • Er zijn 2 regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren.

Met het Energiebespaarbudget (EBB) leen je een extra bedrag om je huis energiezuiniger te maken. Met deze energiebespaarlening mag je tot 6% boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de maatregelen financieren. Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je alleen welk bedrag je wilt lenen. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen en hoeveel die precies kosten.

Als je al weet welke maatregelen je gaat nemen bij het afsluiten van je hypotheek en een verbouwingsspecificatie hebt, kun je ook gebruik maken van het Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Met deze energiebespaarlening mag je maximaal 6% boven de waarde van de woning ná verbouwing (incl. energiebesparende maatregelen) financieren.

Vraag je adviseur Sarvé Hypotheken naar de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren.