Wil je als starter een huis kopen en kun je bij de bank net niet genoeg lenen? Kijk dan eens of je in aanmerking komt voor een Starterslening. Wil je weten wat je ongeveer kunt lenen bij de bank?

Wat is een Starterslening?

De Starterslening overbrugt het verschil tussen je maximale hypotheek en de prijs van de woning die je op het oog hebt. Het is een aanvullende lening op je hypotheek voor je eerste koophuis. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is verantwoordelijk voor de Starterslening. Je sluit de lening af via je gemeente. Check op SVn.nl of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt.


De starterslening bestaat uit twee delen:
• een hypotheek die je annuïtair aflost: de Starterslening
• een hypotheek die oploopt: de Combinatielening

Over de Starterslening betaal je de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing. De aflossing van je Starterslening wordt namelijk in de eerste periode betaald uit je Combinatielening. Daarom stijgt de Combinatielening in die drie jaar altijd.

Na 3 jaar ga je rente en aflossing betalen en los je zowel de Starterslening als de Combinatielening annuïtair af. Vind je dat je niet genoeg inkomen hebt om deze maandlasten te kunnen betalen? Dan kun je tegen betaling een ‘hertoets’ aanvragen. Bij de hertoetsing beoordeelt SVn je inkomen en de maandelijkse kosten van je hypotheek. SVn kan dan je maandbedrag naar beneden bijstellen. Je kunt ook een hertoetsing aanvragen in het 6e, 10e en 15e jaar van de looptijd van je Starterslening.

Een van de voorwaarden voor de Starterslening is dat je de hypotheek bij de bank afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan heb je de zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Is de prijs van de woning hoger dan de NHG-grens? Dan kom je niet in aanmerking voor de Starterslening en NHG. Een tweede voorwaarde is dat de rente van de hypotheek bij je bank minimaal 10 jaar vaststaat.
De rente voor een Starterslening wisselt, net als de hypotheekrente. De tarieven vind je op de website van SVn. De rente van een Starterslening staat 15 jaar vast. De rente van de Starterslening kun je aftrekken van je belastbare inkomen. De rente van je Combinatielening kun je niet aftrekken van je belastbare inkomen.

Startershypotheek aflossen in 40 jaar ipv 30

Ga je je eerste huis kopen en vind je lage maandlasten belangrijk? Dan is de WelThuis Startershypotheek misschien iets voor jou. Je kunt kiezen voor een extra lange looptijd tot zelfs 40 jaar. Je betaalt daardoor in totaal meer rente dan bij een looptijd van 30 jaar, maar per maand betaal je minder.
Speciaal voor starters als jij heeft a.s.r. de eerste échte startershypotheek. Deze hypotheek heeft een extra lange looptijd. Daardoor betaal je in totaal meer rente, maar zijn je maandlasten een stuk lager. Dat geeft je elke maand meer financiële ruimte. Heb je deze financiële ruimte niet (meer) nodig? Dan kun je elk jaar tot 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag extra terugbetalen zonder extra kosten. Bekijk onderstaande video over hoe het werkt.

Een hypotheek met NHG

In het kort
Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.
• NHG zoekt samen met de geldverstrekker naar oplossingen als je je hypotheek niet meer kunt betalen
• Je krijgt korting op de hypotheekrente
• Verduurzamingsmaatregelen kun je meefinancieren tot 106% van de woningwaarde
• Zonder vast contract kan een hypotheek toch mogelijk zijn
• Ook af te sluiten om een bestaande hypotheek te verhogen, zoals voor een verbouwing

De voordelen van NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG, dan weet je zeker dat hij bij je inkomen past. Je leent nooit teveel en zo hou je naast je woonlasten genoeg over voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen. Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, voor de kosten van een verbouwing of bij energiebesparende maatregelen.

  1. Als je hypotheek niet meer kunt betalen door een ingrijpende verandering in je leven, zoals het overlijden van je partner of een relatiebreuk, biedt NHG je een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Zo helpt NHG
  2. Geldverstrekkers belonen deze extra zekerheid door een lagere hypotheekrente te berekenen
  3. NHG helpt senioren, starters en ondernemers aan een verantwoorde lening met NHG
  4. Ook zonder vast contract zijn er mogelijkheden om een lening met NHG af te sluiten
  5. Als je al weet hoe je je huis gaat verduurzamen, dan kan dat direct mee in je hypotheek. Weet je het nog niet precies, dan maak je er met het NHG Energiebespaarbudget alvast geld voor vrij. Ook voor een verbouwing is een hypotheek met NHG mogelijk.
  6. Als je je woning verkoopt met verlies, dan kan NHG de restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden