Je hebt al een koophuis en wilt een ander huis kopen. Wat doe je eerst: verkopen of kopen? Wat verstandig is, hangt af van de woningmarkt en je financiële situatie.
Goede redenen om eerst te verkopen
- je verwacht dat je huidige huis lang te koop zal staan
- je wilt het risico van dubbele woonlasten vermijden
- je wilt exact weten wat je aan een nieuw huis kunt besteden
- je hebt de overwaarde van je huidige huis nodig voor een nieuw huis
Goede redenen om eerst te kopen:
- je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
- je kunt tijdelijke dubbele maandlasten dragen
- je wilt niet het risico lopen dat je droomhuis aan je neus voorbij gaat
- je hebt de ruimte om een eventueel lagere prijs voor je huidige huis te accepteren
Nu heb je antwoord nodig op andere vragen. Is je oude huis verkocht met winst en heb je overwaarde? Of juist met verlies en heb je een restschuld? Wat als je oude huis nog niet is verkocht? Wat kun je met je huidige hypotheek?
Overwaarde huis gebruiken
Heb je overwaarde en koop je een ander huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat je de winst op je oude huis gebruikt om je nieuwe huis te financieren. Gebruik je de overwaarde voor iets anders? Dan kan het zijn dat het bedrag dat vrijkomt niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.
Overwaarde en oude huis niet verkocht (Overbruggingskrediet)
Heb je overwaarde op je huis maar is het nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet leen je het bedrag dat je tekort komt om het nieuwe huis te betalen. Dit heeft gevolgen voor je maandlasten. Zodra je de beschikking hebt over de overwaarde los je het krediet in één keer af. Zonder boete.
Restschuld hypotheek (Huis onder water)
Laten we hopen dat het niet gebeurt. Maar als je huis ‘onder water staat’ en je het met verlies verkoopt, heb je een restschuld. Bij Sarvé Hypotheken kunnen nieuwe en bestaande klanten deze restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Hypotheekrenteaftrek bij nieuw huis kopen (Overgangsrecht)
Je wilt een ander huis kopen. Had je vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Dan kan voor jou het overgangsrecht gelden wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning.
Hypotheek meenemen bij verhuizing? (Meeneemregeling)
Met de meeneemregeling neem je je oude hypotheek mee als je een ander huis koopt. Je sluit een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee. Dit kan wel of niet gunstig voor je zijn. Onze adviseur kan je er meer over vertellen.
Hypotheek doorgeven? (Doorgeefregeling)
Met de doorgeefregeling geef je jouw hypotheek door aan de koper van je huis. Hij krijgt dan het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode. Dit kan een pluspunt zijn voor de toekomstige koper. De koper moet wel voldoen aan alle voorwaarden die wij stellen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden van jouw (toekomstige) woning of wil je de situatie eerst aan ons voorleggen zonder daar direct kosten voor te maken?
Maak een afspraak met ons. Het eerste gesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend.